Interview met Joke Gerritsen
”De Skincair ventilerende matrastopper is voor zorgpersoneel en cliënten ideaal”

Vandaag spreken we met Joke Gerritsen, 67 jaar, verpleegkundige met als specialisatie OK en wijkverpleegkunde en al 16 jaar werkzaam in de thuiszorg. Joke is een van de eerste gebruikers van de Skincair matrastopper bij haar cliënten thuis en gebruikt het product nu al ruim 2,5 jaar.

Welke type cliënten help u nu veel: “ Ik help veel rolstoelgebonden mensen waaronder mensen met een CVA, met een dwarslaesie en wat oudere cliënten die zorg en verpleging nodig hebben, ik doen af en toe ook specifieke wondbehandeling en terminale zorg”

Wat zijn uw ervaringen met de Skincair ventilerende matrastopper, en met welke cliënten: “ ik gebruik het product vanaf de eerste proefversies al ca. 2,5 jaar tot nu toe. Ik ben er mee begonnen bij mensen met CVA mensen, bij dwarslaesie patiënten, en bij terminale patiënten. Wat direct opviel is dat ik mensen kon draaien en schuiven zonder mijn rug te belasten. Ook zijn de mensen zoals met CVA meer in staat om zelfstandig te gaan zitten, dit lukt niet met een gewoon katoenen laken. Bij dwarslaesie patiëntschuiven wil je iemand met weinig kracht- en tilmogelijkheden van het bed naar de stoel of rolstoel verplaatsen, zonder dat hun huid belast wordt. Skincair is voor zorgpersoneel ideaal. Wat leuk en heel verklaarbaar is dat cliënten zelf ook het product snel terug op hun bed willen hebben als het even niet gebruikt of beschikbaar is”.

Wat zijn nu volgens u de voordelen Skincair matrastopper t.o.v. een katoenen laken en andere hulpmiddelen en de hoofdtoepassingen:
“Ik leg het in bed ter voorkoming van decubitus. Daarnaast kan men zelf gemakkelijker in het bed en uit komen. Het 3d-textiel materiaal van de matrastopper is niet te stroef en niet te glad. Bij één CVA patiënt is bewegen gemakkelijker in bed veel gemakkelijker geworden, hij kan zelfstandig nu naar links en rechts draaien, zelfs naar het gedeelte dat verlamd is geraakt. Samengevat doet het product het volgende:
– Droog blijven
– Makkelijker draaien en keren
– Voorkomt decubitus of heelt het sneller
– Het kostenplaatje qua arbeid en verbandgebruik is gunstiger.

1

– Men voelt zich erg comfortabeler ermee
– Ik werk alleen en ik kan met dit product heel veel doen zonder glijmat”.

Laten we deze punten een voor een in detail doornemen.
Voorkomt Skincair dus bij jouw praktijktoepassingen decubitus en speelt het een rol in de heling: ”Bij terminale cliënt zijn er geen doorlegplekken meer op ellebogen, oorranden, hielen/enkels, schouderbladen, en stuit/billen als er geen INCO materiaal gebruikt wordt. Ook bij dwarslaesie- en CVA-patiënten (halfzijdige verlamming) werkt het preventief en helend. Donkerpaarse, rode plekken op stuit verdwijnen en worden weer van normale huidskleur. Ca 8 mensen hebben erop gelegen of liggen er nog op. Het is ook veel comfortabeler in eindfase. Ook toepassing bij het hoofd is nuttig, de nieuwe Skincair-Sensair kussensloop juich ik ook dan toe”.

Heb je tijdwinst door gebruik van Skincair

“Natuurlijk is er tijdwinst., door het makkelijker uit bed kunnen halen kost dat minder tijd, minder decubitus ook vergt minder verpleegtijd. Ik krijg er veel extra bij, maar door Skincair te gebruiken win ik extra tijd. Bij oudere mensen moet je continueren wat je hebt. Voorkom dat men decubitus krijgt, voorkom stijve spieren, voorkom dikke voeten, voorkom plekken op hielen, voorkom dat je meer zorg moet geven. Patiënten hebben minimaal 1 uur zorg per dag, Skincair helpt me mijn en hun doelen te verwezenlijken”.

Hoe gaat het draaien en keren nu: “Het is veel gemakkelijker met beetje hulp van mij of zonder hulp te draaien of te keren op de Skincair matrastopper t.o.v. een gewoon katoenen laken. Ik leg ze indien nodig de in goede houding en keer de cliënt ook, dat krijg je met een gewoon onderlaken niet voor mekaar. Dat ligt er ook erg gekreukeld bij. Skincair blijft strak leggen en voelt beter aan”. Een mooi voorbeeld is een cliënt die weer voor het eerst probeerde om zelf uit bed te komen. Kan zichzelf nu ook omdraaien en even andere zijde liggen om even met zijn partner te praten voor het slapen gaan, om daarna zelf slaaphouding aannemen, dit is zo aandoenlijk ook en kwaliteit van leven verhogend”.

Welke voordelen heeft u bij de transfer in en uit bed: “Het is nu veel gemakkelijker geworden, ik kan het doen zonder extra belasting op de huid van de patiënt. De belasting op huid is dus lager, en ook ik heb minder kracht nodig. Sommigen patiënten, o.a. CVA-patiënten, worden mobieler en gaan meer doen met , met deze 3D-textiel matrastopper. Dwarslaesie patiënten worden nu door me uitgekleed op bed, het uittrekken van kleding op het Skincair materiaal gaat veel gemakkelijker. Aan en uitkleden: kost dus minder kracht en belasting op mijn op rug, je komt a.h.w naar voren. En men voelt zich comfortabeler, omdat er minder aan hen getrokken wordt, het gaat gewoon veel gemakkelijker”.

Is de conditie van huid, het microklimaat (beperk warmte en vochtigheid): is dit nu beter met Skincair

Het is niet te koud zoals bij een katoenen laken, en wordt ook niet te warm. Bij een cliënt doe ik vaak een T-shirt aan bij het slapen, de rug blijft droog, en er is goede vochtopname in de Skincair matrastopper-hoeslaken in één. Men heeft ook een minder stijve nek, schouders. Men vindt het heel comfortabel. INCO materiaal probeer ik weg te laten, gebruik een tip hiervoor en kan daarom de stuit in goede conditie houden.

Wrijving/schuifkracht: dit beter met Skincair. “Stroop de huid niet op bij oudere mensen, zeker als ze bloedverdunners gebruiken, heeft men blauwe plekken. Voorkom hoge wrijf- en schuifkrachten en dat is met Skincair opgelost. Zelfs met flinterdunne huid is actieve transfer veel eenvoudiger en zonder krachten”.

Brengt het nu comfort verbetering bij liggen en slapen: “Comfort is dat je lichaam geen extra energie nodig heeft om warmteniveau op peil te krijgen, dat slapen gemakkelijker gaat, ligt men comfortabeler dan valt men ook eerder in slaap. Dit 3D-bedtextiel draagt daar in belangrijke mate

2

aan bij. Het zweten is gereduceerd tot nu, ik heb nooit natte T-shirts meer. Onder de Skincair ligt nog een standaard katoenen onderlaken, en dat is altijd droog. Men slaapt ook veel beter nu”.

Voor welke type cliënten, patiënten acht jij het product geschikt voor?: “CVA, dwarslaesie patiënten, verminderd mobiele mensen, ouderen, ook MS, ALS, mogelijk ook Parkinson patiënten. Ouderen met kwetsbare huid, matige voeding en drinken, bij ziektes. Perfect bij diabeten ook”.

Nog even terugkomend op de genezing van decubitus, en het wegblijven van decubitus plekken. Heeft u ervaring met een open wond op het materiaal: “Eén cliënt had eerst een luchtmatras, dat ook niet comfortabel ligt. Dit heeft hij nu nooit meer nodig met de Skincair, decubitus bij stuit is genezen en het blijft 100% weg”.

Welke mogelijkheden zie je voor de Skincair matrastopper in de thuiszorg, en waarom:

“De patiënt meer zelfstandig functies kan uitoefenen met een klein beetje hulp of geen hulp, ter voorkoming van decubitus en als dat ontstaat heelt het in veel kortere tijd met minder verband. De patiënt heeft minder pijn en meer comfort. De tijdwinst die ik ondervind en het comfort dat de patiënt heeft is het gebruik en de kosten ervan meer dan waard”.

Is een verzekeringsvergoeding of gemeentelijke vergoeding mogelijk denk je?: “Dit zou wel interessant voor zijn voor mensen met een klein pensioen/AOW. Zelf betalen is slechts voor een deel van de mensen thuis mogelijk. Grootste deel van de mensen moet vergoeding kunnen krijgen. Men kan met het product veel langer zelfstandig thuis blijven wonen”.
Wat zijn je ervaringen met het wassen en drogen: “Het is snel droog na het wassen. Zitten er vlekken in, dan was ik het op 40 graden, zonder wasverzachter, of 60 graden max. Ik was het vaak zelf bij de cliënten. Het kan 4-5 dagen netjes en schoon blijven. Gebruik celstofmatjes als het mogelijk sneller vies kan raken. Hoef je niet zelf te wassen wordt je verbruik anders”.

Het materiaal is ook ideaal voor rolstoelen. Zomers leg ik op rolstoelkussens een katoenen handdoek of theedoek, ideaal is het om dit met het 3D-textile materiaal te doen. Revalidatie centra: rolstoelkussen en matrastoppers. Tevens gebruik in zitstoelen op kussen.

Skincair matrastopper, een product van Sense Textile BV www.skincair.nl