Skincair indicaties en toepassingen

Skincair is  geschikt voor  ca. 25%  van  de verpleeghuisbewoners en 15-20% van de bewoners van instellingen voor minder validen. De indicaties
die Skincair geschikt maken voor ca 25% van de verpleeghuisbewoners en 15-20% van de bewoners van instellingen voor minder validen, staan
hieronder verder uitgewerkt.

De hoofdindicaties voor Skincair zijn:

  • Cliënten met risico op/dreigende decubitus
  • Minder mobiele bewoners (deels klasse B, m.n. klassen C, D en deels E)
    – actieve tillift nodig en/of
    – hulp nodig bij uit bed komen en/of
    – bij zware fysieke belasting voor zorg
  • Cliënten met bewegings-, huid en transpiratieproblemen
  • Palliatieve fase bewoners

In detail zijn het de volgende specifieke indicaties:

  • Onrust wat zich uit in veel bewegen en schuiven in bed
  • Ondersteuning nodig bij transfers in- en uit bed en draaien in bed
  • Slechte voedingstoestand (BMI < 20 of meer dan 3 kilo afvallen in één maand)
  • Bij risico op/dreigende decubitus (graad 1 en 2) en bij decubitus graad 1 en 2
  • Huidproblematiek (smetten, psoriasis, eczeem)
  • Neurologische aandoeningen (CVA, Parkinson, MS, ALS, Huntington, Dwarslaesie)

In detail zijn het de volgende specifieke indicaties:

Daarnaast draagt Skincair sterk bij aan het beter en rustiger kunnen  slapen met mentale en neurologische aandoeningen. Verschillende neurologische aandoeningen en mentale aandoeningen– denk aan Alzheimer en dementie, de  ziekte van  Parkinson, Multiple Sclerose (MS),  Huntington, Ziekte van Little, Restless legs en Guillian Barré – hebben  als neveneffect  een verstoorde nachtrust. Veelgehoorde  klachten  ’s nachts zijn onrustige benen, overbeweeglijkheid, trillen, warmte, stijfheid en moeilijk omdraaien en bewegen.

Veel mensen  hebben  afhankelijk van  hun  aandoening ook  moeite  met  bewegen  in bed  of bewegen juist te veel of ongecontroleerd waardoor huidproblemen en schuurplekken kunnen ontstaan.

Skincair biedt  verlichting bij  veel van  deze ongemakken;  het  helpt mensen  ondanks  hun  klachten  beter en meer  ontspannen (door) te slapen, maakt draaien en bewegen in bed gemakkelijker en gaat warmte en overmatig transpireren tegen.

Skincair draagt bij aan verbetering van slaap- en beweegcomfort bij de volgende situaties:

De  elasticiteit  van  de 3D-structuur  zorgt voor  veel lig- en  beweegcomfort. Mensen  kunnen zich op een Skincair 3D medisch hoeslaken vaak beter ontspannen doordat het speciale bedtextielproduct een uitstekend verend vermogen heeft, zorgt voor een goede gewichtsverdeling en zich nauwkeurig vormt naar het lichaam. Daarnaast plooit het materiaal niet en blijft het strak om het matras zitten.

Ook als u uw hoofd- of voeteneinde van uw bed in hoogte verstelt, gaat het materiaal niet rimpelen of plooien onder  uw  lichaam. De  Skincair beweegt  flexibel  mee  waardoor het  egaal blijft  en  ondersteunt uw lichaam waardoor u niet onderuit schuift bij het in hoogte verstellen van uw bed.

  • (Chronische) Pijn
  • Revalidatie (afhankelijk van de problematiek)
  • Contracturen
  • Reumatische aandoeningen
  • Bij terminale fase/palliatief, meer comfort
  • Overmatig transpireren

Heeft u vragen over de indicaties en
toepassingen van Skincair?

Voorbeeld van de juiste drukverdeling
wanneer een gebruiker zorg krijgt met
het Skincair 3D medisch hoeslaken

Satijnzacht medisch hoeslaken met sterke ventilerende werking

Voor veel mensen met beweeg- en neurologische problemen zoals Parkinson en MS kiest men vaak voor satijnen beddengoed om de beweegmogelijkheden in bed te vergroten. Een nadeel van dit materiaal is echter dat dit het microklimaat ernstig kan verstoren; het wordt snel warm en vochtig en dat maakt het weer lastiger om te gaan verliggen of om te draaien in bed. Bovendien versterkt het eventuele warmte-intolerantie (thermosensitiviteit) bij MS-patiënten die voor een verergering van de klachten zorgt.

Het Skincair-materiaal is zo zacht als satijn en heeft dezelfde voordelen voor meer beweegmogelijkheden, maar weet wel voldoende te ventileren zodat het bed droog en fris blijft, ook in geval van overmatig nachtelijk transpireren. Tevens blijkt dat door de toename in bewegingsmogelijkheden er minder inspanning nodig is bij het bewegen waardoor men weer minder transpireert. Met name bij de ziekte van Parkinson neemt het vermogen om te draaien en te verliggen af in een latere fase van de ziekte en is met minder inspanning bewegen en minder transpiratie zeer fijn voor de patiënt. Het ruitjespatroon vormt tot slot luchtkamers waar u op ligt. Dit ligt niet alleen comfortabel, maar vermindert tegelijkertijd weerstand en wrijving met de huid. In combinatie met het gladde oppervlak maakt dit het gemakkelijker om te bewegen en te draaien in bed en voorkomt het huidirritatie en -problemen.