Microklimaattest en wrijving test Skincair 3D medisch hoeslaken

Skincair medische hoeslakens worden in de praktijk inmiddels veelvuldig gebruikt en zelf intern in pilots geëvalueerd op verdere inzet door vele verpleeginstellingen die met het product starten in de verpleging, bij diverse revalidatie-instellingen en thuiszorgorganisaties in Nederland. De gebruikers in die zorginstellingen die voordelen hebben van Skincair, zoals mensen met beperkte mobiliteit, risico op huidaandoeningen en met neurologische, motorische en andere aandoeningen, hebben in de afgelopen jaren Skincair samen met zorgverleners veelvuldig getest en stelden daarbij veel voordelen vast: veel meer beweegmogelijkheden en verminderde afhankelijkheid van zorg, minder kans op optreden van huidproblemen, minder last van warmte en transpiratie ‘s nachts, comfortabeler en meer ontspannen kunnen slapen en verlichting van zorg in tijd en fysieke belasting.

Skincair is daarnaast in de thuiszorg en in de thuissituatie getest door testgroepen bestaande uit vele wijkzorg cliënten (van Buurtzorg, BrabantZorg en Thebe), mensen met psoriasis, ziekte van Parkinson, dwarslaesie, CVA, MS, COPD en mensen herstellende van medische behandelingen en operaties. Hieruit bleek dat veel gebruikers veel minder ongemak ervaren van hun medisch probleem of aandoening, gemakkelijker kunnen bewegen in bed, met minder moeite in en uit bed komen, aanzienlijk minder hinder hebben van transpiratie en warmte en hierdoor beter en comfortabeler slapen.

Laboratorium Onderzoeksresultaten Skincair

Beide eigenschappen van Skincair zijn getest door twee verschillende onafhankelijke vooruitstrevende Duitse textiel-onderzoeksinstituten: ITV Denkendorf en het Hohenstein Instituut. Zij testten het product op de twee belangrijkste eigenschappen:

  1. Gladheid en wrijving i.v.m. beter kunnen draaien en bewegen in bed en de invloed op de fysieke belasting bij zorghandelingen.
  2. Waterdamptransport i.v.m. ventilatie en afvoer van transpiratievocht van de huid naar de omgeving bij het slapen.

Uit de wrijvingstesten bij ITV Denkendorf, een gerenommeerd test- en onderzoeksinstituut voor textiel in Zuid-Duitsland, blijkt dat de bovenkant van de satijnzachte Skincair gladder is dan katoenen bedtextiel. Zowel in droge als natte toestand. Uit de microklimaattesten van het Hohenstein instituut blijkt dat het 3D-textiel materiaal van Skincair veel beter in staat is om vocht- en waterdamp op te nemen, te laten verdampen en af te voeren. Het fungeert als een sterk ventilerende, ademende laag voor huid van verpleeghuisbewoners en patiënten thuis en in ziekenhuizen. Zie: LINK naar ABSTRACT wetenschappelijk onderzoek

Bewezen voordelen van het Skincair 3D medisch hoeslaken door testgebruikers. Skincairs unieke kerneigenschappen zijn de lage wrijving en de microklimaatregulering. Deze twee factoren worden inmiddels door de EPUAP (European Pressure Ulcer Advisory Panel), in de richtlijnen van 2014 en 2019 voor de preventie en genezing van huidproblemen en doorligwonden, genoemd als factoren waar aandacht aan besteed moet worden in de zorg- en thuiszorgomgeving.

De adviezen van de richtlijn zijn om geen stroeve, kreukelende katoenen lakens te gebruiken maar bedtextiel van synthetische samenstelling dat lagere wrijving en afschuifkrachten geeft en in staat is om het microklimaat bij de huid (vochtigheid en temperatuur) beter onder controle te houden.