Reviews van cliënten, verpleging en ergotherapeuten met het Skincair 3D medisch hoeslaken

“Bij ons in de Avoord in Zundert is iedereen heel enthousiast. Iedereen die op het matras ligt, wil er niet meer van af.Het werkt ook minder belastend voor de verzorgenden. Het maakt het werk gemakkelijker en fysiek minder zwaar.”

Verpleegkundige Avoord, Zundert

“Ik ben 28 jaar oud en heb inmiddels 11 jaar een (sensorisch incomplete) C-5 laesie. De laatste jaren slaap ik erg slecht en ben ik aan het tobben met mijn lighouding, verschillende matrassen, plooiende lakens en drukplekken op mijn stuit. De Skincair oogde voor mij in eerste instantie erg synthetisch. Ik heb altijd op simpele katoenen jersey hoeslakens geslapen met daaronder een molton. Dit zou redelijk ademend moeten zijn maar werd uiteindelijk altijd warm en klammig. Ondanks dat ik nauwelijks transpireer. Ik was dan ook enigszins sceptisch toen ik het zachte, glanzende materiaal voor de eerste keer voelde. Ik dacht: ‘dit wordt plakken’. Niets bleek echter minder waar. De Skincair voelt zeer luchtig en glad aan. Er ontstaan dan ook geen kreukels en plooien onder je kont. Bij mijn gewone beddengoed stonden er ’s ochtends altijd striemen in mijn achterste en liet ik voor het slapengaan de hele handel strak trekken. Het leuke van de Skincair is de wijze waarop het op het bed gelegd wordt. Je vouwt het er simpel overheen en bevestigt aan het hoofd- en voeteneind een bandje tegen het schuiven. Het is ontwikkeld voor een matras met eenpersoonsafmetingen, maar pas moeiteloos om mijn matras van 120 x 210 cm. Omdat het vrij glad is, gaat schuiven vrij makkelijk. Ik voel overduidelijk minder weerstand bij het draaien of kantelen van mijn heupen. Ik gebruik een tillift, maar kan mij voorstellen dat het voor mensen die zelf een transfer maken een zeer prettige ondergrond is. Des te meer voor mensen die van glijzeilen of -matten gebruiken. Ik merk dat ik door de luchtigheid van het laken iets beter slaap. De drukplekken op mijn stuitje worden een stuk egaler en trekken langzaam weg. Of dit direct verband houdt met de Skincair durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen, maar wat een fantastisch product zeg!”

Dhr. Gonnaerd, Gouda

“Ik heb chemo- en bestralingstherapie gehad. Ik vond en vind de Skincair zeer comfortabel bij het slapen; ik voelde de drukverlichting op mijn huid, ribben en gewrichten. Je drukpunten voel je dus veel minder als bij een normaal katoenen laken. Je huid is bij chemo heel poreus en gevoelig en blijft haken aan een normaal laken, op dit product glijdt de huid veel gemakkelijker. Ik slaap niet meer zonder. Ik draai me nu ook veel gemakkelijker om en ik merk dat ik langer kan blijven liggen op de topper omdat het verkoelend werkt. Ik slaap op mijn buik vaak met mijn hoof op de topper, ‘s ochtends heb ik geen vouwen meer in mijn gezicht.”

Janiek, 45 jaar

“Als Parkinson patiënt heb ik contact opgenomen met de ergotherapeut, om te kijken wat er mogelijk is om oplossingen te vinden voor klachten die ik heb. Tijdens het gesprek met de ergotherapeut hebben we het gehad over het draaien in bed. Ik heb een zijden pyjama en een “glad” standaard hoeslaken, echter het is en blijft behelpen. Het draaien van de rechter naar de linker zijde gaat erg lastig, en wat vervelend is, is het strak zitten van de pyjama na de draaiing. Na een worsteling lukt het om de spanning van de pyjama te verminderen. Meestal ga ik liggen op de rechterzij en wordt wakker in de zelfde houding als waarmee ik in bed ben gegaan. De ergotherapeut van Proteion zou kijken wat er mogelijk was om dit probleem aan te pakken. Na enkele dagen kwam ze met een Skincair hoeslaken om te testen. Toen ik voor de eerste keer naar bed ging wist ik niet wat me overkwam!! Sinds lange tijd heb ik weer op beide kanten kunnen slapen. Het is heerlijk te ervaren dat tijdens en na het draaien de pyjama niet strak zit en je gewoon kunt bewegen. Door de ergotherapeut is me wel verteld dat het Skincair laken wat voor mij een uitkomst blijkt te zijn, nog niet bestemd is voor de particuliere markt, maar in eerste instantie voor de patiënten in de instellingen! Van kennis heb ik vernomen dat er binnen de thuiszorg meerdere patiënten zijn die in de nacht gedraaid dienen te worden! Ik heb geen overzicht wat betreft aantallen, maar het lijkt me zinvol die tegen elkaar af te wegen. Het “gladde” Skincair laken kon nog wel eens een besparing opleveren die het verschil tussen de prijs van het andere laken teniet doet. Het is niet alleen de prijs van de lakens, maar zoals ik van kennis vernomen heb die in de zorg werkt het scheelt in de rugklachten van verzorgend personeel. Ik hoop met dit stukje tekst te bereiken dat het voor meer mensen mogelijk wordt het laken te gaan gebruiken en dat het voor zowel patiënt als verzorging een vooruitgang gaat bieden

Berry Leenders

“Ik heb sinds 5,5 jaar een incomplete dwarslaesie. Bij het slapen heb ik veel moeite met omdraaien in bed en daardoor ervaar ik last van het te lang in dezelfde houding blijven liggen. Om het bewegen te vergemakkelijken heb ik een glijzeil en om in en uit bed te komen maak ik gebruik van een transferplank en bedpapegaai. Op de Skincair lig ik erg prettig vergeleken met normaal beddengoed en ik kan veel gemakkelijker in en uit bed komen en draaien gaat beter (soms met hulp). Al met al slaap ik veel beter door.”

Reimerink, Voorburg

“Ik ben aan mijn heup geopereerd en ik heb een aantal hechtingen. Sinds ik deze matrastopper heb, heb ik daar veel minder last van.”

Riet, 52 jaar

“Minder reuk, veel comfort, minder decubitus. Daarbij kosten de transfers aanzienlijk minder tijd.”

Verpleegkundige Stichting Elisabeth, Breda

“Toen ik hoorde dat er een matrastopper was die de mobiliteit in bed bevorderde, had ik zo mijn vraagtekens, want dat klonk te mooi om waar te zijn. Toen ik het aanbod kreeg om het uit te proberen, zei ik meteen ‘ja’. Wat ik niet verwachtte, gebeurde toch. Door de gladheid was het in en uit bed komen een stuk eenvoudiger. Het moeizaam schuiven, veranderde in een rustige glijbeweging. Zeker voor mijn benen was dit heel aangenaam. Het omdraaien in bed, wat eerst alleen lukte als ik geluk had, ging nu – ik zou bijna zeggen –vanzelf. Met een goede voorbereiding kan ik nu zelfstandig op mijn linker- en rechterzij draaien en weer terug op mijn rug. Hierdoor voel ik mij vrijer en zelfstandiger en ik slaap ook stukken beter.”

Joke Bekers-Oerlemans

“Ik heb jeuk aan mijn onderbenen ’s nachts word ik daardoor best vaak wakker. Sinds ik een maand op de Skincair slaap, krab ik minder vaak. Daardoor slaap ik beter en ben ik ’s ochtends beter uitgerust.”

Wil, 80 jaar

“Heb het product door een cliënt laten testen. Mobiliteit van dhr. in bed is beperkt ten gevolge van Parkinson. Hij kan zich slecht verplaatsen, omrollen met zeer veel moeite en omhoog/omlaag met moeite. Het omhoog/omlaag verplaatsen, ging met de Skincair iets makkelijker, het omrollen helaas niet. Dhr. heeft ook neuropathie, waardoor zijn voeten zeer gevoelig zijn voor druk en wrijving. Hij gaf aan dat hij op de Skincair minder last had.”

Henriëtte, ergotherapeut

“Wat bijzonder prettig is, is dat het laken in alle omstandigheden strak om/op het matras blijft liggen. Ik verstel vaak het hoofd- en voeteinde van het bed in hoogte. Bij een gewoon laken gaat het rullen, de Skincair blijft strak om het matras. Dit komt het comfort bijzonder ten goede. Hierdoor hebben de verpleegsters zeer weinig tijd nodig om het onderlaken ‘op te maken’. Dat scheelt veel tijd en irritatie van een niet ‘glad en strak’ onderlaken. In eerste instantie dacht ik dat de Skincair minder glad was dan gewoon beddengoed, echter nu blijkt dat het wel degelijk gladder is. Voor het beste resultaat zou je eigenlijk bloot in bed moeten liggen. Wat vochtregeling betreft, heb ik toch nog vraagtekens. Ik vraag mij af of dat zou kunnen komen door het anti-decubitusmatras dat ik heb. Of misschien door mijn eigen transpiratiehoeveelheid. In het gebruik is het een zeer comfortabel product met inderdaad de vele pluspunten die ze op hun website beschrijven. Al met al een aanrader voor mensen zoals ik, die veel op bed liggen en vaak van houding veranderen. Wel vind ik het wat duur.”

Arthur, Weert

“Het materiaal voelt koud aan, maar neemt snel de lichaamswarmte over en voelt dan aangenaam. Het neemt goed vocht op en het verschuift niet. Het wassen in de machine gaat goed en het is snel droog. Het mag ook in de droogtrommel.”

Annelies de Regt, 60 jaar

“Toen mijn vader (85 jaar) zijn voet had gebroken, legde ik het testproduct op zijn bed. ‘Probeer maar eens uit’, zei ik. Na een dag zei hij: ‘Die Skincair, wanneer moet die terug?’ Hij heeft er nu twee dagen op gelegen en hij vertelde uit zichzelf dat het gemakkelijk gleed en dat hij minder in bed zweette.”

Corrie Braspenning

“Draaien in bed kostte voorheen vanwege mijn lage dwarslaesie veel moeite en mijn antidecubitusmatras heeft een neopreen bovenkant waardoor deze vaak zweterig aanvoelt. De Skincair voelt aanzienlijk minder zweterig. Mijn armen liggen ’s nachts regelmatig onder mijn romp. Op de Skincair kan ik ze er gemakkelijker onder vandaan halen. Ook draaien van zij naar zij kost minder inspanning en dus word ik minder vaak wakker.”

Dhr. Kroon, lage dwarslaesie

“Ik help veel rolstoelgebonden mensen waaronder mensen met een CVA, met een dwarslaesie en wat oudere cliënten die zorg en verpleging nodig hebben. Ik gebruik het product al ca. 2,5 jaar. Ik ben er mee begonnen bij mensen met CVA mensen, bij dwarslaesiepatiënten, en bij terminale patiënten. Wat direct opviel is dat ik mensen kon draaien en schuiven zonder mijn rug te belasten. Ook zijn de mensen zoals met CVA meer in staat om zelfstandig te gaan zitten, dit lukt niet met een katoenen laken op het bed. De voordelen: ik leg het in bed ter voorkoming van decubitus. Daarnaast kan men zelf gemakkelijker in het bed en uit komen. Het 3d-laken is niet te stroef en niet te glad. Bij één CVA-patiënt is bewegen in bed veel gemakkelijker geworden, hij kan zelfstandig nu naar links en rechts draaien, zelfs naar het gedeelte dat verlamd is geraakt. Skincair is wat mij betreft voor zorgpersoneel ideaal. Wat leuk en heel verklaarbaar is, is dat cliënten zelf ook het product snel terug op hun bed willen hebben als het even niet gebruikt of beschikbaar is.” Joke Gerritsen, 67 jaar, verpleegkundige met als specialisatie OK- en wijkverpleegkunde en al 16 jaar werkzaam in de thuiszorg Lees hier het hele interview met Joke

Joke Gerritsen, 67 jaar

“Al jaren heb ik last van psoriasis. Ik heb grote, vochtige blaren over mijn hele lichaam, waardoor ik veel pijnlijke plekken heb op mijn billen, benen, armen, rug en buik. Op dit moment heb ik erg veel last van blaren waardoor ik veel vocht verlies. De Skincair neemt dit vocht heel goed op. Heel prettig dat ik hierdoor geen inlegger op mijn matras hoef te gebruiken.”  

Mevr. Schoonen-Westall, Dordrecht

“Vrijwel mijn gehele onderbeen en mijn knieën zitten onder de psoriasis. Ik smeer dit ’s avonds altijd in. Ik heb de 3D-topper van Skincair enkele weken getest om te ervaren wat het voor mij kan doen. Ik ben erg tevreden. Het materiaal voelt erg prettig aan en het draaien op bed gaat een stuk gemakkelijker; je glijdt meer. Toen ik daarna een aantal dagen mijn gewone laken op bed had, had ik het idee dat ik me dan meer ‘om moest gooien’ als ik ’s nachts wilde draaien. Voor de psoriasisplek op mijn scheenbeen was het met de Skincair ook lekkerder.”

Sietie Smit, Wjelsryp