[vc_empty_space height=”100px”]

Innovatie & onderzoek

[vc_empty_space height=”100px”]

Vooruitstreven 3D-materiaal ontwikkeld voor zorg en medische toepassingen

Skincair is een innovatief medisch textielproduct van het Nederlandse bedrijf Sense Textile. Oprichters, bedenkers en drijvende krachten achter Sense Textile zijn Grex Goijarts en Steven Schilthuizen. Zij ontwikkelden, testten en patenteerden het materiaal waarvan de Skincair ventilerende matrastopper is gemaakt in samenwerking met een groot medisch netwerk bestaande uit universiteiten, medische instellingen, verpleeghuizen, revalidatie-instituten, brancheverenigingen voor medische professionals, medici en therapeuten.

Onderzoek naar en ontwikkeling van gezondheidshulpmiddelen, met de mens als uitgangspunt, zijn onlosmakelijk verbonden met Sense Textile. We zijn elke dag bezig met het testen en verbeteren van onze producten in samenspraak met onze professionele klanten en medische (thuis)gebruikers. Onze passie en drive zijn om producten te ontwikkelen en te leveren die de kwaliteit van leven kunnen verbeteren van mensen met medische problemen en van degenen die voor hen moeten zorgen.

Bewezen voordelen van de matrastopper door testgebruikers

De Skincair producten worden continu getest door vele verpleeginstellingen, revalidatie-instellingen en thuiszorgorganisaties in Nederland. De gebruikers in die instellingen die voordelen hebben van de Skincair, zoals mensen met beperkte mobiliteit en met neurologische, motorische en andere aandoeningen, hebben de Skincair samen met zorgverleners getest en stelden daarbij veel voordelen vast. Denk aan meer beweegmogelijkheden, minder last van warmte en transpiratie ‘s nachts, comfortabeler en meer ontspannen kunnen slapen en verlichting van zorg in tijd en fysieke belasting.

De Skincair is daarnaast in de thuiszorg en in de thuissituatie getest door testgroepen bestaande uit mensen met psoriasis, ziekte van Parkinson, een dwarslaesie, CVA, MS, COPD en mensen herstellende van medische behandelingen en operaties. Hieruit bleek dat veel gebruikers minder ongemak ervaren van hun medisch probleem of aandoening, gemakkelijker kunnen bewegen in bed, met minder moeite in en uit bed komen, aanzienlijk minder hinder hebben van transpiratie en warmte en hierdoor beter en comfortabeler slapen.

Ook zijn er veel onderzoeken in onafhankelijke testlaboratoria uitgevoerd die de werking, producteigenschappen en -voordelen bevestigen.

Opvallende testresultaten van recentelijke onderzoeken vindt u hieronder.

Laboratorium Onderzoeksresultaten Skincair matrastopper

Skincairs unieke kerneigenschappen zijn de lage wrijving en de microklimaatregulering. Deze twee factoren worden inmiddels door de EPUAP (European Pressure Ulcer Advisory Panel), in de richtlijn van 2014 voor de preventie en genezing van huidproblemen en doorligwonden, genoemd als factoren waar aandacht aan besteed moet worden in de zorg- en thuiszorgomgeving. De adviezen van de richtlijn zijn om geen katoenen lakens te gebruiken maar bedtextiel van synthetische samenstelling dat gladder is en om maatregelen te nemen om het microklimaat bij de huid (vochtigheid en temperatuur) beter onder controle te houden.

Beide eigenschappen van Skincair zijn getest in twee verschillende onafhankelijke, vooruitstrevende Duitse textiel-onderzoeksinstituten: ITV Denkendorf en het Hohenstein Instituut.

Zij testten het product op de twee belangrijkste eigenschappen:

 1. Gladheid en wrijving i.v.m. beter kunnen draaien en bewegen in bed en de invloed op de fysieke belasting bij zorghandelingen.
 2. Waterdamptransport i.v.m. ventilatie en afvoer van transpiratievocht van de huid naar de omgeving bij het slapen.

1. Gladheid en wrijving

Uit de wrijvingstesten bij ITV Denkendorf, een gerenommeerd test- en onderzoeksinstituut voor textiel in Zuid-Duitsland, blijkt dat de bovenkant van de satijnzachte Skincair ventilatietopper gladder is dan katoenen bedtextiel. Zowel in droge als natte toestand. De resulterende wrijfkracht en belasting op de huid worden hierdoor veel lager wat gunstig is om wrijvingsschade aan een gevoelige huid te voorkomen. Daarnaast wordt het hierdoor ook gemakkelijker om zelf te bewegen in bed of bewogen te worden. De trekkracht voor de verzorgende wordt hierdoor minimaal 100 N lager, zodat bepaalde draai- en keerhandelingen sneller gaan en vaak ook met minder personen (niet met twee maar met één) uitgevoerd kunnen worden.

De wrijvingsverschillen en gladheid zijn ook kwalitatief beoordeeld door testgebruikers in de zorg (cliënten/bewoners en verzorgers/ergotherapeuten) en verschillende groepen testpersonen thuis zoals mensen met een CVA, dwarslaesie, ziekte van Parkinson, ouderen, minder mobiele mensen en mensen met huidproblemen zoals psoriasis en huidjeuk. Uit deze kwalitatieve beoordelingstesten blijkt dat de overgrote meerderheid (afhankelijk van zijn/haar beweegmogelijkheden) ervaart dat:

 • Keren, draaien en herpositioneren door een verzorger gemakkelijker wordt.
 • Zij zelf gemakkelijker in bed kan bewegen en omdraaien.
 • Zij hierdoor minder transpireert
 • Zij hierdoor meer ontspannen is.
[vc_cta h2=”Download pdf wrijvingstest” shape=”square” style=”custom” add_button=”right” btn_title=”Download” btn_style=”custom” btn_custom_background=”#55bccb” btn_custom_text=”#ffffff” btn_shape=”square” btn_align=”right” custom_background=”#ffffff” custom_text=”#000000″ btn_link=”url:%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F11%2FTest-Wrijving-Sensair-3D-textiel-matras-topper-ITV-E0230TT15.pdf||target:%20_blank|”][/vc_cta]

2. Waterdamptransport en ventilatie

Skincair is tevens getest onder gecontroleerde laboratoriumcondities door het vermaarde Hohenstein Instituut in Duitsland op het vermogen om snel transpiratievocht op te nemen in dampvorm. Hier is een zogenaamde ISO-genormeerde skinmodeltest uitgevoerd (zie www.hohenstein.de/en/top_services/hautsensorik/hautsensorik_pruefungen/hautsensorikpruefungen_1.xhtml) om het ademend vermogen van ons uniek matrastoppermateriaal te meten. In de skinmodeltest wordt gemeten hoe snel waterdamp en transpiratievocht afgevoerd kunnen worden. Uit de testen blijkt dat het 3D-materiaal van Skincair 30% meer waterdamp kan afvoeren dan een katoenen bedtextielproduct gemeten op een medisch matras met waterdichte hoes.

Ook het ademend, ventilerend en vochtafvoerend vermogen is in de praktijk kwalitatief getest door gebruikers die er baat bij hebben. Bewoners in verpleeghuizen (minder mobielen, ouderen), cliënten in de thuiszorg (zoals MS, ALS, COPD) en mensen met medische problemen (zoals CVA, dwarslaesie, Parkinson, psoriasis) hebben Skincair getest en zijn zeer tevreden over het ventilerende effect van de Skincair bij het liggen en slapen in bed. Naast de vergrote zelfredzaamheid en beweeglijkheid in bed leidt het gebruik van Skincair er tevens toe dat er bij een aantal gebruikers duidelijk minder transpiratie en warmteontwikkeling optreedt.

[vc_cta h2=”Download PDF skinmodeltest” shape=”square” style=”custom” add_button=”right” btn_title=”Download” btn_style=”custom” btn_custom_background=”#55bccb” btn_custom_text=”#ffffff” btn_shape=”square” btn_align=”right” custom_background=”#ffffff” custom_text=”#000000″ btn_link=”url:%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F11%2FTeste-Skin-model-Hohenstein-april-2016.pdf||target:%20_blank|”][/vc_cta]

Praktijktesten met de Skincair matrastopper

Naast eerdergenoemde testen is er een groot aantal praktijktesten uitgevoerd met verschillende typen gebruikers in verpleeghuizen en in de thuissituatie om de eigenschappen en het effect op het beweeggemak, ventilatie en transpiratie, slaapcomfort en de zorgbelasting te onderzoeken.

Door het product te vergelijken met het slapen en bewegen op een katoenen laken blijkt bij deze testen dat de bewoners/cliënten/zorgbehoevenden zelf ervaren dat de Skincair 3D-matrastopper een positief effect heeft op het microklimaat in bed, de beweegmogelijkheden en zelfredzaamheid (zelf kunnen draaien) en de verlichting van de zorgbelasting (minder tijd en kracht nodig bij zorghandelingen). Zie hieronder enkele grafieken die de resultaten weergeven.

[vc_btn title=”Download PDF whitepaper/casestudie rapport (binnenkort beschikbaar)” shape=”square” color=”primary”]
[vc_btn title=”Verpleging” shape=”square” color=”primary” link=”url:%2Fverpleging|||”]

Partners, testers, medemogelijkmakers en volgers van het eerste uur

Skincair is ontwikkeld en getest in samenwerking met gerenommeerde medische organisaties, zorgprofessionals en testinstituten. Zowel in het ontwikkelingsproces als in het testproces mochten wij profiteren van de kennis en ervaring van onder meer onderstaande organisaties en personen.

 • ITV Denkendorf
 • Hohenstein Institute
 • Universiteit Maastricht, School for Public Health and Primary Care
 • TU Eindhoven
 • University of Southampton
 • Radboud MC, verpleegzorgspecialisten en huidziekte onderzoekers
 • Avoord Zorg en Wonen (specialisten ouderenzorg, ergotherapeuten en verzorgden)
 • Instellingen voor langdurige zorg en revalidatie-instituten (Land van Horne, Oro, Quarijn etc.)
 • Ergotherapeuten, wondzorgspecialisten, medische specialisten en artsen in verschillende zorginstellingen, praktijken
 • Patiëntengroepen (psoriasis patiënten via PVN, dwarslaesie patiënten via Dwarslaesie Organisatie Nederland, Parkinsonpatiënten via ParkinsonNet, therapeuten, etc.)
 • Testgebruikers thuis met verschillende aandoeningen.

Wat kan Skincair voor u doen?

De Skincair ventilerende matrastoppers en -kussenslopen zijn speciaal ontwikkeld voor een betere vochtregulatie, meer beweeggemak en ligcomfort en verlichting van zorg. De unieke eigenschappen maken het product bijzonder geschikt voor mensen die door ontregeling van de lichaamstemperatuur last hebben van warmte of nachtelijke transpiratie, verminderd mobiel zijn en daardoor moeite hebben met draaien en bewegen in bed, herstellende zijn van een operatie of behandeling en een huidaandoening hebben. Lees meer over wat Skincair voor u kan doen bij:

[vc_btn title=”Lees meer” style=”custom” custom_background=”#55bccb” custom_text=”#ffffff” shape=”square” align=”left” link=”url:%2Ftoepassingen|||”]
[vc_empty_space height=”100px”]

Stuur mij een gratis sample van het Skincair 3D-materiaal

[vc_btn title=”Aanvragen” style=”custom” custom_background=”#55bccb” custom_text=”#ffffff” shape=”square” align=”center” link=”url:%2F3d-sample-aanvragen%2F|title:Sensair%20Technologie||”][vc_empty_space height=”100px”]
[vc_empty_space height=”100px”]

Direct naar de webshop

[vc_btn title=”Webshop” style=”custom” custom_background=”#56bfce” custom_text=”#ffffff” shape=”square” align=”center” link=”url:%2Fproducten%2F|||”][vc_empty_space height=”100px”]
[vc_separator]